Miras Hukukunda Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır ?
Miras Hukuku alanında en sık karşılaşılan problemlerinden biri mirasçılar arasında mal paylaşımında yaşanan anlaşmazlıklar ve paylaşımın ne şekilde yapılacağıdır. Aslında miras hukukuna göre mal paylaşımı oldukça basit ve çabuk anlaşılan bir mantığa sahiptir. Buna göre miras bırakan kişinin altsoyu yani çocukları ve torunları mirastan eşit pay sahibidirler. Ancak bazı istisnai durumlar da söz konusu olabilmektedir. Örneğin miras bıraka kişinin çocukları arasında kendisinden önce ölen var ise onun yerine yine altsoyu olan çocukları alır.
Kanuni miras payları belirlenirken dikkate alınması gereken en önemli kriter miras bırakan kişinin yasal eşinin sağ kalıp kalmadığıdır. Eşin yasal miras payı miras bırakan kişinin çocukları ve torunları ile birlikte mirasçı olursa mirasın ¼ ünü kadardır. Sağ kalan eş miras bırakan kişinin annesi ve babası ile birlikte mirasçı olursa mirasın ½ sini alır. Miras bırakan kişinin büyük anne ve büyük babası ve onların altsoyu ile mirasçı olursa eğer sağ kalan eşin yasal miras payı ¾ oranındadır.
Miras Hukuku Mal Paylaşımı Oranları
Miras hukuku mal paylaşımında yasal mirasçılar şöyle belirleniyor:
- Miras bırakanın birinci derece mirasçıları, onun altsoyudur, yani çocukları da eşit olarak miras hukukuna göre mirasçıdırlar.
- Altsoyu bulunmayan mirasçıların, miras hukukuna göre mirasçıları anne ve babasıdır. Bunlar da miras hukukuna göre eşit olarak mirasçıdırlar.
- Altsoyu, anne ve babası ve onların altsoyu bulunmayan miras bırakanın mirasçıları, büyük anne ve büyük babalarıdır. Bunlar da miras hukukuna göre eşit olarak mirasçıdırlar.
Eğer miras bırakanın sağ kalan eşi varsa, miras hukukuna göre miras bırakan ile arasındaki miras ilişkisi farklılık gösterebiliyor.Miras hukuku mal paylaşımı oranlarını, sağ kalan eşin mirasçılar arasında olduğu durumlarda miras hukukuna göre şöyle açıklayabiliriz:
- Miras bırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, miras hukukuna göre mirasın dörtte biri,
- Miras bırakanın anne ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, miras hukukuna göre mirasın yarısı,
- Miras bırakanın büyük anne ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, miras hukukuna göre mirasın dörtte üçü,
- Yukarıda sayılan durumlardan hiç biri yoksa, miras hukukuna göre mirasın tamamı eşe kalır.
Miras hukukundan kaynaklı hususlarla ilgili olarak avukatlık hizmetlerimiz bakımından bilgi almak için iletişim kısmında yer alan bilgilerden bizimle iletişime geçebilirsiniz