İnternet İçeriğinin Yayından Kaldırılması
Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji, sanal dünyayı artık yadsınamaz bir şekilde hayatımızda çok önemli bir yere konumlandırdı. Sıklıkla kullandığımız sosyal medya platformları bilgi ve içerik paylaşımında en önemli enstrümanlar haline geldi. bu durum aynı zamanda sosyal medya kullanıcıların içerik ve yorumlarını daha hızlı ve efektif bir şekilde internet ortamında paylaşabilmesi olanağını da doğurdu. Ancak sosyal medyanın gelişimi, haber ve içeriklerin paylaşılması, kişilerin kendilerini rahat bir şekilde ifade edebilmesi ve görüşlerini paylaşabilmesi aynı zamanda bilgi kirliliğine de olanak sağlamaktadır.
Bu bilgi kirlilikleri aynı zamanda hak ihlallerini de beraberinde getirmektedir.İnternet aracılığı ile gerçekleştirilen hukuki ihlallerin önüne geçebilmek amacıyla 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun 04.05.2007 tarihinde ülkemizde kabul edilmiştir.
İnternetten İçerik Kaldırma
İnternetten içerik kaldırma işlemi, Bilişim Hukuku açısından temel konular birisidir. Kişinin hak kaybına sebebiyet veren, istenmeyen ve hukuka aykırı nitelikte olan içerikler için içerik kaldırma ve içeriğin yayından çıkarılması işlemleri uygulanmalıdır. Son yıllarda özellikle hızla gelişen internette mantar gibi biter haber sitelerine ek olarak sosyal platformların internete taşınması sonucunda gerçek veya tüzel kişiler hakkındaki pek çok şahsi veya kurumsal içerik internet ortamında yayınlanmaya başlamıştır. İnternet ortamının pratik ve faydalı yapısının yanında bu ortamı kişilerin veya kurumların özel hayatına ve itibarlarına karşı kullanan kötü niyetli veya özensiz kişi ve kurumlar nedeniyle hak ihlalini engellemek ve itibarı korumak adına hakları ihlal edilen kişiler ya da kurumlar içerik sağlayıcısına, içerik sağlayıcısına ulaşamaması halinde yer sağlayıcısına başvurarak kendilerine ilişkin içeriğin yayından kaldırılmasını ve bu hususta hazırladığı içeriğe ilişkin cevabın bir hafta süreyle internet ortamında yayınlanmasını isteyerek kendileri hakkındaki içeriğin internet sitelerinden kaldırılmasını isteme hakkı mevcuttur.
Yer ve İçerik Sağlayıcının Sorumlulukları
Hak ihlaline uğrayan kişiler haklarından internet ortamından yayınlanan zararlı içeriklerin kaldırılması talep etmek için internetten içerik kaldırma dilekçesi ile ulaştıkları içerik ve yer sağlayıcısı talebe sessiz kaldığı takdirde bunu reddettiği anlamına gelir ve bu durumda kişilik hakkı ihlal edilen kişi Sulh Ceza Mahkemesine başvurarak internetten haber kaldırma işleminin gerçekleştirilmesi isteyebilir. Mahkeme tarafından alınacak olan karar, ilgili mercilere ulaştırıldıktan sonra internetten haber kaldırma işlemi gerçekleşmiş olacaktır. Aynı zamanda kişilik hakkına gerçekleştirilen saldırı nedeniyle zarar gören kişi ya da kurum, buna karşı maddi ve manevi tazminat dava açma imkanına sahip olacaktır. Tüm bu hususlar hem hukuki hem de teknik bilgi gerektirdiğinden dolayı bu konuda hukuki süreci başlatmadan önce Bilişim Hukukunda hizmet sunan bir bilişim suçları avukatı ile çalışmak faydalı olacaktır.