Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır ?
Anlaşmalı boşanma davası şartları evlilik birliğinin sürdürülemeyeceğine inanan taraflar için Türk Medeni Kanunu'nda (TMK) düzenlenmiştir. Anlaşmalı boşanmanın koşulları aşağıdaki anlatıldığı gibi olması halinde, eşler arasında anlaşmalı şekilde boşanma gerçekleşebilir.
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
Boşanma veya ayrılığın fer'i sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hâkim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz.
Anlaşmalı Boşanmanın Faydaları
Anlaşmalı boşanma davası şartları karşılayan tarafların her ikisinin de boşanma konusunda ortak iradesine dayanan anlaşmalı boşanma, çekişmeli dava kadar uzun sürmemesi sebebiyle tarafların tercih nedenidir. Usul ekonomisi açısından daha az masraflı, daha kısa bir surede boşanmanın gerçekleşmesi ve pratikliği gibi sebeplerle tavsiye ettiğimiz bir yöntemdir.
Anlaşmalı Boşanma Davasına Taraflardan Biri Gelmezse
Anlaşmalı boşanmaya karar veren taraflar her ne kadar iradesini protokolle mahkemeye yazılı olarak beyan etse de, belirlenen duruşma tarihinde mahkeme huzurunda da, bu iradesini beyan etmek zorunda olduğundan, hazır bulunmak zorundadır.
Eşler, anlaşmalı boşanma davasını kendileri açabileceği gibi avukatları aracılığıyla da bu işlemi yapabilirler. Anlaşmalı boşanmada amaç, tarafların iradelerine değer vermek ve bu iradeleri ön planda tutmaktır. Anlaşmalı boşanmada taraflar arasında düzenlenen protokol belli başlı hususları içermektedir. Boşanma neticesindeki hukuki durumların belirlenmesi de önem verilmesi gereken ayrı bir durumdur. Anlaşmalı boşanma davasında belirlenen mahkeme gününde taraflar kesinlikle olmak zorundadır. Taraflar boşanma isteklerini kendi iradeleriyle hakim karşısında söylemek zorundadırlar. Eğer anlaşmalı boşanma davasına taraflardan biri gelmezse boşanma direk çekişmeli boşanma davasına dönüşecektir.
Anlaşmalı Boşanma Protokolünde Olması Gerekenler
- Anlaşmalı boşanma protokolü, öncelikle varsa müşterek çoçuğun velayetinin kimde olacağının, taraflara yahut çoçuğa verilecek nafaka miktarının detaylı düzenlenmesi gerekmektedir.
- Yine düğünde takılan takıların paylaşımı, taraflar adına kayıtlı mal varlığının ne şekilde paylaşıldığı belirtilmelidir.
- Ayrıca tarafların tazminat taleplerine de açıklık getirilmelidir.